komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home

CNC upravljanje V3: Drajver za bipolarni step motor do 4A, sa regulacijom struje

Druga verzija CNC upravljanja je bila fantastično uspješna i još uvijek se jako dobro prodaje. Razlozi su podjednako u tome što se pokazala jako dobro u radu kao i zbog vrlo povoljne cijene. Nigdje ne možete kupiti upravljanje za 3 step motora i sa izborom bipolarni/unipolarni i korak/polukorak, za samo 75 EUR.
Naravno, radi se o relativno jednostavnom sklopu namijenjenom amaterskoj upotrebi, koje ima dosta nedostataka. Vjerovatno najveći je to što nema regulacije struje koja pokreće motore, pa to morate rješavati prilagođavanjem napajanja i otpornicima za ograničenje struje.

Za male motore to i nije problem, ali sudeći po kontaktima sa našim kupcima, neki su koristili našu elektroniku i tamo gdje je trebalo koristiti nešto puno ozbiljnije. Pravljene su čak i CNC glodalice za drvo povelikih dimenzija, sa prilično jakim motorima! To je skoro nevjerovatno, pa čak i neozbiljno, sobzirom na namjenu za koju je sklop bio namijenjen i projektovan.

Nažalost, ozbiljni drajveri za step motore, sa regulacijom struje imaju svoju cijenu koja je otprilike od 60 pa čak do 160 EUR za jedan drajver, što je vjerovatno bio razlog za mnoge da koriste naš sklop V2 za upravljanje svojim mašinama.


Zbog svega toga smo početkom 2006. god. odlučili da razvijemo nešto novo, namijenjeno za puno ozbiljnije zadatke. Ovdje Vam pretstavljamo naš drajver za upravljanje step motorom, sa regulacijom struje do 4A. Sklop je baziran na relativno popularnoj kombinaciji IC kola L297 i L298 s tim da smo u izlazu koristili 2 kola L298 umjesto jednog (izlazni MOSFET-i su udvojeni za sva 4 namoraja motora) i na taj način dobili daleko robusniji drajver koji može upravljati sa jačim motorima.

Na ploči postoji jumper za izbor načina rada - korak/polukorak, a predviđen je za upravljanje sa bipolarnim motorima (imaju 4 izvoda). Ako ga želite koristiti za pogon unipolarnog motora (imaju 5 ili 6 izvoda), dovoljno je da postojeće namotaje motora povežete u paralelu ili u seriju. Struja koju želite pustiti kroz namotaje motora podešava se krajnje jednostavno - preciznim trimerom.

Za napajanje sada možete koristiti izvor do 36V, naravno s tim da njegova snaga mora biti prilagođena snazi motora. Ovakve izvore možete naći i gotove u matričnim printerima i drugim uređajima koji koriste stepere veće snage.

CNC upravljanje V3 Naravno, sada nudimo i odgovarajući, novi, sklop za povezivanje ovakvih drajvera sa PC računarom, sobzirom da izlaze na LPT portu ne smijete opteretiti sa 10-tak mA koliko je potrebno za pogon optokaplera na drajverima.
Na ovoj ploči su ugrađeni potrebni izvori za napajanje elektronike, optokaplera i drajvera. Naravno, sve je galvanski odvojeno od PC-ja (zbog toga su na ploči 2 transformatora). Na CNC_INT ploči se nalazi i rele za uključivanje motora bušilice/glodalice. Ostaje Vam samo da obezbijedite glavni izvor (do 36V) za napajanje Vaših step motora, koji morate dimenzionisati prema snazi korištenih motora, i naravno veću kutiju u koju ćete smjestiti svu elektroniku.

Naravno, drajvere step motora možete koristiti i bez ove interfejs ploče, za neke druge potrebe koje nemaju veze sa CNC ili PC mašinama, a sobzirom da su optokapleri na ulazima može se upravljati i bilo kojim naponom, 5/12/24V ...

Dokumentacija: Download Adobe Acrobat Reader [*.pdf]
CNC upravljanje v3, šema spajanja [ 123 Kb ]
Blok šema spajanja interfejs ploče i drajverskih ploča [ 37 Kb ]
Raspored signala za CNC upravljanje na LTP portu, u programu Kcamm [ 96 Kb ]Prodaja Prodaja

CNC-DM4A : Drajver za step motor do 4A, sa regulacijom struje i galvanski izolovanim ulazima.
30 €

CNC-INT : Galvanski izolovani interfejs za povezivanje do 3 motor-drajvera na LPT port PC-ja
25 €

CNC3-MST_PAK : Paket za CNC upravljanje: 3 x drajver v3 i 1 x CNC interfejs
100 €

Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.ba


CNC upravljanje - MENI
Uvod Mehanika Upravljanje V1.0 Upravljanje v2.0 Upravljanje v3.0 Upravljanje v4.0 Multimedia


home | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net