komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home


Projekti:
AllPIC programator

AllPIC je, kao što se naslućuje iz naziva, programator PIC mikrokontrolera, koji obuhvata skoro sve verzije PIC-eva u 8, 18, 28 i 40-pinskom pakovanju! Znači PIC serije 10, 12, 16, 18 i dsPIC (izuzev 16C5x serije i jos nekih starijih verzija), kao i Eeprom-e serije 24Cxx. Neki nisu podržani u IcProg softveru ali jesu u WinPic800, koji se pokazao kao još kvalitetniji softver za AllPIC (u oba softvera se hardver programatora podešava kao JDM prog.) . Autor ovog projekta je kolega Danijel (digilander.libero.it/ddanijel/), a projekat objavljejemo uz njegovu saglasnost. Ono što je vrlo važno napomenuti vezano za ovaj programator je to da ispravno programira kontrolere sa ugrađenim internim oscilatorom kao što su 12f6XX ,16F62X,..., što kod mnogih drugih programatora nije slučaj!

Kod starih modela programatora (Pony, Jdm,...) nije ispoštovana procedura preporučena od strane Microchip-a, koja zahtijeva da se Vdd +5V napon smije pojaviti tek nakon uspostave Vpp +13V programskog napona. Jedino sa ovom, propisanom, procedurom je moguće PIC setovati u programski mod i ponovno reprogramirati, ako je prethodno bio programiran sa uključenim internim oscilatorom (IntRC I/O) i uključenim internim resetom (MCLR)!

AllPIC poštuje ovu propisanu proceduru, ali ima i jumper "Vdd select" radi starijih kontrolera, koji zahtijevaju obrnut redosljed pojavljivanja 5V i 13V napona! Preporučeni softver je IcProg ili WinPic 800. Podrška za novije PIC kontrolere je daleko veća sa WinPic 800, ali ipak ima novijih PIC-ova koji su podržani u softveru, ali ne sa JDM hardverom, tako da ih ipak ne možete programirati sa AllPIC-om (takav je npr. PIC16f886). U tom slučaju rješenje je ICD2 programator/dibager, koji takođe imamo u našoj ponudi...

Jumperi

Jumper JP1: ukoliko je spojen, Vdd (+5V) napon će stalno biti prisutan, što se vidi i po paljenju LED2. Ovaj mod je za sve PIC-ve koji nemaju interni oscilator (16f84, 16F87x) kao i EEPROM-e.

Za sve nove mikrokontrolere potrebno je skinuti JP1 i u tom modu VDD (+5V) se pojavljuje tek po uspostavljanju Vpp(13V) programskog napona prilikom programiranja. Ovakav način rada je potreban za PIC-ove 16f627, 16f628, 12F629, 12F675...

Jumper JP2: služi za izbor Write protect moda kod EEPROM-a 24Cxx.

Rad sa programatorom pod sistemom Windows XP

Da bi se IC Prog koristio pod Win XP, potrebno je da skinuti drajver za ic-prog za NT sisteme sa adrese: www.ic-prog.com i ubaciti ga u isti direktorijum gde je smješten Ic-prog. Zatim treba podesiti u Settings -> Options -> Misc -> Process priority na Real Time i u istom meniju čekirati stavku "enable Nt/2000/xp driver". Zatim opciju Settings -> Hardware -> Interface staviti na direct I/O. Sa ovim podešavanjem na svim XP sistemima mora da radi kako treba, naravno, pod uslovom da je programator ispravan.

Napomena
Programator nije predviđen za 16C5x seriju i još neke specifične Microchip mikrokontrolere.

allpic semaAko vam je potrebna USB verzija ovakvog programatora SLIJEDITE OVAJ LINK... >>>


U ponudi je i verzija sa ZIF podnožjima:
AllPIC PRO programator

Samogradnja Download WinZip
AllPIC programator (šema, štampana pločica, montažna šema, uputstvo...) [ 305 Kb ]

Softver Download WinZip
IC Prog v1.06a - softver za programiranje + drajver za Win XP [ 537 Kb ]
WinPic800 v3.62 (21/11/2007) Windows 95/98/ME/XP/Vista 32/Vista 64 compatibile [ 1,9 Mb ]

Prodaja Prodaja

APIC-GUR : AllPIC programator, sastavljen i testiran uređaj, sa PC kablom
15 €

APIC-PRO : AllPIC Pro programator u kutiji sa 2 x ZIF40 i RS232 kablom
25 €

APIC-ISP : Mrežni ispravljač za AllPIC
5 €

AllPIC programatora imamo na lageru tako da se pojedinacne narudžbe odmah realizuju!

Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.ba
Naručeno dobijate pouzećem na kućnu adresu
(za teritoriju BiH, Srbije i Hrvatske)!


home | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net