komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home


Projekti:
AllPIC Pro programator

Kao i prethodna verzija, hardver je baziran na dobro provjerenoj šemi za AllPIC, kolege Danijela. Uz neke sitnije ispravke originalne šeme koje su ovdje urađene, programator pouzdano programira i dsPIC seriju. Naravno, korektno radi i kontrolere sa ugrađenim internim oscilatorom kao što su 12f6XX ,16F62X,... što kod mnogih drugih programatora nije slučaj.

Kod starih modela programatora (Pony, Jdm,...) nije ispoštovana procedura preporučena od strane Microchip-a, koja zahtijeva da se Vdd +5V napon smije pojaviti tek nakon uspostave Vpp +13V programskog napona. Jedino sa ovom, propisanom, procedurom je moguće PIC setovati u programski mod i ponovno reprogramirati, ako je prethodno bio programiran sa uključenim internim oscilatorom (IntRC I/O) i uključenim internim resetom (MCLR)!
AllPIC Pro poštuje ovu propisanu proceduru, ali ima i prekidač "Vdd select" radi starijih kontrolera, koji zahtijevaju obrnut redosljed pojavljivanja 5V i 13V napona!

Prekidač: ukoliko je uključen, Vdd (+5V) napon će stalno biti prisutan, što se vidi i po paljenju LED. Ovaj mod je za sve PIC-ve koji nemaju interni oscilator (16f84, 16F87x).

Za sve nove mikrokontrolere potrebno je isključiti taster i u tom modu VDD (+5V) se pojavljuje tek po uspostavljanju Vpp(13V) programskog napona prilikom programiranja. Ovakav način rada je potreban za PIC-ove 16f627, 16f628, 12F629, 12F675...

Softver

Preporučeni softver je WinPic800, jer je lista podržanih kola dosta veća u odnosu na IcProg. Podržana je i 16Cxxx serija, kao i novije 14 pinske i 20 pinske verzije PIC-ova, a ima i automatsku detekciju kola ubacenog u podnozje. Najnoviju verziju programa uvijek možete preuzeti sa www.winpic800.com

Kod podešavanja hardvera setujete odgovorajući COM port i JDM programator jer je to isti tip hardvera, samo unapređen u odnosu na originalnu verziju. Nažalost, programiranje najnovijih serija PIC-ova WinPIC ne radi sa JDM programatorom, nego traži neki noviji hardver od mnogobrojnih koji su podržani. Ako želite da programirate i najnovije serije PIC kontrolera vjerovatno je najbolje rješenje da se odlučite za ICD2 programator jer se tada za programsku podršku brine Microchip, što znači da su sve verzije podržane čim se pojave na tržištu!

Kao što vidite i sa fotografije, programator je sada upakovan u kutiju i na programatoru se nalaze dva ZIF podnožja. 40 pinsko je namijenjeno za 40-pinske i 28-pinske kontrolere, a manji, 28-pinski ZIF za sve ostale. Za seriju 10F.. je ostavljen donji dio ovog ZIF-a. Na ovaj način smo uspjeli dobiti kombinaciju signala u podnožjima koja odgovara svim PIC-ovima, tako da nema potrebe za bilo kakvim prekidačima ili džamperima.
Naravno, ostavljen je ICSP konektor, ako Vam ipak zatreba u nekoj situaciji. Od programiranja EEPROM-a smo sasvim odustali jer za njih ima dosta drugih programatora, a ovdje bi nam samo nepotrebno zakomplikovali stvar.

Zaštita od pogrešnog okretanja kola u podnožju

U ovoj verziji programatora smo ugradili i zaštitu od pogrešnog ubacivanja kola u podnožje! Vrlo često se dešava da u radu i žurbi ubacite PIC u podnožje naopako. Sobzirom da je napajanje kod dosta PIC-ova na srednjim pinovima, to znači i da će napajanje kola biti invezno priključeno (zamijenjen + i - pol napajanja) ! U tom slučaju zaštitne diode na I/O pinovima postaju direktno polarizovane i PIC povlači vrlo veliku struju iz izvora napajanja, pri čemu obično izgori ili nešto na programatoru, ili sam PIC, a najčešće i jedno i drugo. Naravno, može se desiti i da neispravan PIC, ako je ispravno umetnut u podnožje, izazove sličnu situaciju.

U AllPic Pro je ugrađen specijalni polimerski samoresetujući osigurač, koji će u toj situaciji prekinuti napajanje čitavog programatora, što se vidi po prestanku rada LED diode Power. Nakon što PIC okrenete ispavno, osigurač će se automatski resetovati i programator će i dalje raditi normalno!!!


Ako vam je potrebna USB verzija ovakvog programatora SLIJEDITE OVAJ LINK... >>>

Univerzalni adapter

ZIF_ad Na ICSP konektor programatora možete priključiti i ovaj univerzalni adapter, koji omogućava da sve signale dovedete na bilo koji pin ZIF podnožja. Sa ovim adapterom možete programirati BILO KOJI PIC, naravno ako je podržan u softveru. Osim ICSP konektora na adapteru je ugradjen i ICD2 konektor, sto znaci da ga mozete koristiti i sa ICD2 programatorom/dibagerom.


Softver Download WinZip
WinPic800 v3.62 (21/11/2007) Windows 95/98/ME/XP/Vista 32/Vista 64 compatibile [ 1,9 Mb ]
IC Prog v1.06a - softver za programiranje + drajver za Win XP [ 537 Kb ]

Prodaja Prodaja

APIC-PRO : AllPIC Pro programator u kutiji sa 2 x ZIF40 i RS232 kablom
25 €

APIC-UAD : Univerzalni adapter za programiranje PIC-ova sa ZIF podnožjem (stara cijena 25e)
15 €

APIC-ISP : Mrežni ispravljač za AllPIC
5 €


Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.ba
Naručeno dobijate pouzećem na kućnu adresu
(za teritoriju BiH, Srbije i Hrvatske)!


home | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net