komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home

Projekti: ccTalk memorijski interfejs

ccTalk memory interface
Memorijski modul, odnosno ccTalk memoriski interfejs, je namijenjen za upisivanje programskih podataka koji moraju biti sačuvani i nakon gašenja računara ili nestanka napajanja iz bilo kojeg razloga. Dakle, tu je dovoljno pohraniti samo najvažnije varijable koje definišu status programa u svakom momentu, tako da nakon ponovnog uključivanja mašine možete nastaviti sa mjesta na kojem je došlo do prekida rada, zbog nestanka struje ili nekog drugog razloga.

Za takav status je najčešće dovoljno i svega nekoliko desetina bajta, ili u komplikovanijim aplikacijama par stotina bajta. Kapacitet ovog modula je trenutno 2Kb, što je i više nego dovoljno, ali se po potrebi može i još proširiti.

Komunikacija sa modulom se odvija po ccTalk protokolu, a sobzirom da je po standardu definisana brzina 9600 bps, to bi bilo presporo. Zbog toga smo pribjegli jednom fantastičnom triku, koji nije narušio definisani standard, a obezbijedio nam je daleko brži pristup do ove RAM memorije.

Memorijski modul se prijavljuje automatski, čim se uključi u USB port, kao virtuelni COM port. To znači da sa stanovišta Vašeg programa on radi sa COM portom, ali bez obzira na setovane parametre komunikacije, koji uopšte nisu bitni i ne uzimaju se u obzir, pristup do memorijskog modula se odvija punom brzinom USB komunikacije. Ako je komanda namijenjena memoriskom modulu, on će je obraditi i vratiti rezultat, kao što je definisano po ccTalk standardu.
U slučaju da adresa uređaja ne pripada memorijskom modulu, on će je prevesti na standardnu brzinu 9600 bps i poslati na ccTalk magistralu (konektor na desnoj strani modula).

To znači da modul ujedno radi i kao USB ccTalk interfejs za sve druge uređaje koji se priključuju iza njega, kao na standardnu ccTalk magistralu. To moze biti naš univerzalni ccTalk interfejs, neka ccTalk žetonjera, hoper ili bilo šta drugo od ccTalk periferija. Kada uređaj kojem je komanda namijenjena prepozna svoju adresu, obavi potrebnu akciju i vrati rezultat, naš modul će to ponovo prevesti sa standardne ccTalk brzine na USB i poslati prema PC računaru.

Vaš softver će dobiti odgovor preko istog virtuelnog porta preko kojeg je i poslao komandu, i sve se odvija dalje normalno... Čitava komunikacija je i dalje po standardu, a pristup do RAM memorije na modulu ne ide vezom od 9600bps nego sa punih 12Mb. Modul se napaja sa USB porta, a komunikacija prema ccTalk periferijama je galvanski odvojena od modula tako da smetnje iz mašine ne mogu proći do PC računara i eventualno utjecati na njegov rad.

Na modulu postoji još jedna zanimljivost, odnosno originalno rješenje koje nismo sreli do sada u praksi. Naime, ako ste pomislili da se RAM čuva sa baterijom, prevarili ste se! NiCd baterije u takozvanom "puferskom spoju", u kojem se stalno dopunjavaju strujom, nisu baš dugotrajno rješenje. Proizvođači baterija tvrde da im je radni vijek 10 godina, a sa druge strane proizvođači elektronskih uređaja propisuju da se baterije mijenjaju svake 3 godine. Ako pretpostavimo da se može nabaviti vrlo kvalitetna baterija, iskustvo iz prakse kaže da će njen radni vijek biti negdje oko 6-7 godina. Međutim, danas je skoro nemoguće nabaviti tako kvalitetne baterije, pa će se to u praksi svesti na 1-2 godine, a često i još manje od toga. Smatrajući da tako nešto ni u kom slučaju nije dovoljno, uradili smo nešto sasvim drugačije.

Razvili smo rješenje na bazi GOLD-CAP kondenzatora. To su kondenzatori vrlo velikih kapaciteta, tako da je energija u njemu sasvim dovoljna da napaja sklop nakon nestanka vanjskog napajanja, dovoljno dugo (par sekundi) da se podatci spreme na sigurno, u EEPROM. Nakon ponovnog uključivanja uređaja, podatci se vraćaju u RAM, vrši se provjera čeksuma i ako je sve OK, nastavlja se sa radom i sa istim sadržejem RAM-a, kao u trenutku nestanka napajanja.

Uskoro ćemo ovdje pripremiti i kratko uputstvo sa komandama koje su podržane od strane ccTalk memorijskog modula, da se lakše snadjete prilikom pisanja svojih komunikacionih rutina.

Dokumentacija: Download Adobe Acrobat Reader [*.pdf]
ccTalk Serial Communication Protocol - Issue 4.6 [ 321 Kb]
[ 281 Kb]
[ 552 Kb]
[ 250 Kb]

Prodaja Prodaja

CCT_MINT: ccTalk memorijski interfejs, sastavljen i testiran
35 €

Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.bahome | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net