komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
HomeProjekti:
Bežični IC senzor za detekciju divljači

Senzor za detekciju divljači je realizovan sa kvalitetnim pasivnim infra-crvenim (PIR) senzorima i našim RfM modemima za bežičnu komunikaciju. Napajanje senzora je baterijsko, a mogu se koristiti punjive ili alkalne baterije, standardnih dimenzija AA. Domet Rf modula koji ugrađujemo je, zavisno od uslova i načina montaže, na otvorenom prostoru, bez prepreka i smetnji, najmanje 100m a može se kretati i preko 300m. Signal RfM-a je nešto jači prema zadnjoj strani senzora, jer sam IC senzor blokira Rf signal prema naprijed. Nakon uključenja IC senzoru treba 35 sekundi za start, da se stabilizuje i počne sa normalnim radom. Nakon tog vremena možete uključiti i prijemnik.

Nakon toga možete prošetati ispred IC senzora da vidite kako reaguje i na kojoj udaljenosti. Domet IC senzora je oko 10-15m ako se montira na optimalnoj visini od 210 do 270 cm. Po potrebi možete otvoriti kućište senzora i podesiti položaj štampane pločice da dobijete bolje pokrivanje prostora (podizanjem smanjujete domet i obrnuto, spuštanjem štampane pločice u senzoru povećavate udaljenost i ugao pokrivanja). Naravno, podizanjem čitavog IC senzora na veću visinu, domet će biti veći, ali se može desiti da ispod samog senzora prostor više ne bude pokriven, pa morate malo eksperimentisati da dobijete ono što želite.
Senzor ima ugrađenu LED diodu tako da vidite kada se aktivira, da lakše testirate njegov rad prilikom montaže i podesite optimalan položaj i domet, a nakon toga džamper izvadite da se LED više ne aktivira i ne plaši divljać.

Treba napomenuti i da je radio komunikacija dvosmjerna. Nakon aktiviranja IC senzora, Rf modul će poslati signal prijemniku koji vam stoji na čeki, a on će poslati odgovor sa potvrdom da je primio signal. Ako nema ove potvrde, Rf modul senzora će pokušati još 3 puta da pošalje signal, i nakon toga će odustati. Sljedeće aktiviranje IC senzora će aktivirati ovaj prosec ponovo i tako će se prosec ponavljati sve dok je uređajk uključen.
Na Rf modulu se nalazi jedna dvobojna LED koja će da zasvijetli kratko crvenom bojom kada se šalje signal i zatim zelenom bojom ako stigne signal potvrde od projemnika.

Prijemnik sa LED indikacijom i vibracijom


Na pločici Rf modema u senzoru postoji još jedan džamper, koji se koristi kod provjere dometa. Kada je taj džamper zatvoren modul će biti u prijemnom modu i čekaće signal prozivke. Na prijemniku je ugrađen taster koji nakon pritiska salje paket do senzora i čeka njegov odgovor. Ako dobije odgovor od senzora, aktiviraće se dva puta kratko LED i vibracija, što znači da je IC senzor u dometu. Ako IC senzor nije uključen, ili nije u dometu, neće biti nikakavog signala.

Prijemnik se sastoji od baterijskog napajanja od 3 ili 4 baterije tipa AA. Ako se koriste punjive baterije, moraju biti 4 jer je njihov napon manji, ako se koriste alkalne, mogu biti 3 ili 4 komada, što daje napon napajanja od 4,5 ili 6V. Na kutiji prijemnika se nalazi zelena LED koja pokazuje da je uređaj uključen i crvena LED koja pokazuje aktivnost IC senzora, kada on detektuje kretanje toplog objekta, tj. čovjeka ili životinje. Unutar kutije se nalazi i minijaturni motor koji izaziva vibracije istovremeno kada se aktivira i crvena LED.

Kada postavite IC senzor i potvrdite da je prijemnik, koji držite na čeki, u dometu senzora, možete otići do IC senzora i izvući džamper za provjeru dometa. Rf modul u IC senzoru će sada poslati signal ako IC senzor nešto detektuje, ali će odmah nakon toga otići u "sleep" mod, odnosno biće uspavan i trošiće samo nekoliko mikroampera struje, što je potpuno zanemarljivo. Potrošnja IC senzora je daleko veća i kreće se i do par desetine mA, tako da i ako ostavite ovaj džamper spojen, i Rf modul bude stalno u Rx modu, umjesto u sleep modu, to neće jako značajno utjecati na radni vijek baterija. Ipak, ako ste sigurni da ste u dometu, nema smisla da se baterije troše više nego što je potrebno.

Prodaja Prodaja

PIR_LOVAC : IC bežični senzor za lovce + prijemnik sa vibracijom i LED signalizacijom.
125 €

RF-PIR- : Dodatni IC bežični senzor (bez prijemnika).
50 €

Dodatne informacije na tel. +381(0)51/346-260 i na email: info@elektronika.rs.ba.
Narudžbe na email: narudzbe@elektronika.rs.ba

home | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net