komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home

Izrada štampanih plocica: Bušenje i rezanje

einhell Bušenje je naizgled jednostavna faza u izradi pločice. Svako ima nekakvu bušilicu i iskustvo u bušenju. Ipak u elektronici su zahtijevi pomalo specifični jer se buši sa velikim brojem okretaja i vrlo tankim borerima. One koji nemaju velike prohtjeve mogu nabaviti nešto kao na ovoj fotografiji. To je ručna bušilica, sa pripadajućim ispravljačem, koja ima regulaciju broja okretaja i glavu sa rascijepljenim umetcima koji mogu hvatati borere od 1mm i više (i to joj je jedina mana, mada to nije nerješiv problem). Pokazala se jako dobro, ali krajem 2002.god. kad smo je kupovali njena cijena je bila veća od Proxxon bušilice koju sada imamo u ponudi!

Padovi elemenata u bibliotekama su često vrlo malog precnika (dizajnirani su za profesionalne potrebe gdje se podrazumijeva metalizacija rupa), tako da se mora bušiti sa vrlo tankim boreima. Obično se u amaterskim uslovima upotrebljava 0,8mm kao standardna vrijednost, ali često je i to prevelik prečnik rupe. Ako borer nije oštar i bušenje se vrši sa većim pritiskom, bakarna površina će se izdići oko rupe i formirati rub koji onemogućava pravilno lemljenje. Da bi to popravili obično se pribjegava šmirglanju površine pločice, ali tada se lako može desiti da skinete ionako malo bakra koji je ostao oko rupe i napravite sebi još veći problem.

Rješenje je u kvalitetnim i oštrim borerima i velikom broju obrtaja bušilice pri bušenju. Obično se koriste male ručne bušilice koje dostižu do 15.000 - 20.000 o/min. Kvalitetnie profesionalne mašine dostižu i 125.000 o/min.
Imajte u vidu da bušenje tvrdih materijala sa staklenim vlaknima (vitroplast i sl.) strahovito brzo tupi borere. Obični borer već poslije 30-tak rupa nije dovoljno oštar, tako da se za takve materijale mora upotrijebiti vidija borer ili specijalni boreri namijenjeni za ovaj posao.

Takvi boreri su višestruko skuplji od običnih, ali kada ih jednom isprobate uvjerićete se da vrijede svakog centa koji ste za njih izdvojili. Uz kvalitetnu bušilicu i kvalitetne borere bušenje je vrlo brzo, a rubovi rupe savrseno oštri, a promjer rupa može biti i 0,6mm pa i manje. Ako želite da skoro sasvim automatizujete i taj dio posla pogledajte na sajtu naš projekat CNC bušilice.

U amaterskim uslovima oskudice često se sreću i razne ručno pravljene bušilice, od raznih motora kojima se na osovinu učvršćuje nekakav držač borera (nekada davno, kao srednjoškolci, smo koristili čak i umetak od redne stezaljke kao borfuter, a možda ga čak i danas neki koriste :). Ne treba ni naglašavati kakav je "kvalitet" takvog rješenja i koliko je teško bušiti sa ovakvom spravom. Najveći problem je što borer nikad nije centriran, i što vijci koji spajaju osovinu i borer prave debalans koji uništava ležajeve motora i uskoro potpuno onemogućava centriranje borera...

Ako baš nemate novaca za pravu bušilicu i planirate nekakvu samogradnju, ipak imamo nešto interesantno da Vam ponudimo. Ovo je minijaturna stezna glava (u žargonu zvana "borfuter"), i to je ključni dio bušilice a koji sami ne možete napravitti. Ima navoj M6, hvata borere debljine 0,5 - 3,2mm i steže se rukom. Ove stezne glave su pravi spas za samograditelje bušilica. Za velike brojeve okretaja se ipak preporučuju glave sa rascijepljenim umetcima. Ako želite tu varijantu, možete i njih kupiti i to kompletan set. I jedno i drugo proizvodi Proxxon, što je najbolja garancija da se radi o kvalitetnim proizvodima.

Na kraju, za one koji zaista rade ozbiljno i trebaju poluprofesionalne i profesionalne alate, tu je set Proxxon alata za bušenje i rezanje. Mi za ručno bušenje (kada pločica nije naš projekat pa nemamo podatke za CNC mašinu) koristimo bušilicu Proxxon Micromot 40/E koja ima Proxxon aktivnu regulaciju brzine (ne zavisi od opterećenja). Ovaj model sa pripadajućim stalkom, možete vidjeti i na fotografijama. U kombinaciji sa izuzetno kvalitetnim borerima (koje takođe možete vidjeti na slici), dobija se stvarno vrhunski rezultat. Ovi boreri se mogu kupovati samo u plastičnom pakovanju od 10 komada, a nude se u promjerima: 0.6, 0.7, 0.8, 0.9, 1.0. 1.1, 1.2, 1.3 i 1.5 mm. Postoji i jedan set u kojem dobijate 9 različitih debljina (po jedan svakog i 2 kom. od 0.8mm), kao što se može vidjeti i na fotografiji. Cijena za pakovanje od 10 kom. je 50KM, što je izuzetno povoljna cijena, jer u Reichelt-u koštaju 23.95 eura, što znači da bi kod nas trebali koštati preko 50 € po uobičajenoj računici. U svakom slučaju 5 puta veca cijena od običnog borera je itekako opravdana, i sigurno će Vam trajati puno duže od 5 običnih borera. Imajte u vidu i da to nisu boreri za busenje rukom! Zbog velike tvrdoće čelika od kojeg su napravljeni, vrlo su krhki. Samo bušenje sa bušilicom montiranom na stalak dolazi u obzir, ali kada to jednom isprobate shvatićete značenje one poznate "bez alata nema zanata" :)

bfboreri

Proxxon nudi još dosta korisnih minijaturnih mašina i pomoćnih dodataka: mašine za rezanje, brušenje, graviranje, pa sve do minijaturnih tokarskih strojeva. Zatim tu su razne stege i držači, kružne pile za razne materijale, brusni vrhovi, i vrhovi za glodanje, boreri od volframa i dijamatni boreri za staklo, itd. Sve ovo možete naći u besplatnom Reichelt-ovom katalogu, koji možete poručiti sa njihovog sajta www.reichelt.de, a jedan dio i na našem sajtu koji je posvećen Proxxon alatima.

Prodaja Prodaja

BoreriOB - Obični boreri 0.7mm ili 0.8mm, 10 komada
6 €

BoreriBF - Specijalni boreri za tvrde materijale (vitroplat), 10 kom
25 €

Proxxon 28500 - Bušilica (bez aktivne reg. brzine)
42 €

Proxxon 28510 - Bušilica (sa aktiv. reg. brzine)
48 €

Proxxon 28706 - Ispravljač za bušilicu, 12V/1A
27 €

Proxxon 28515 - Komplet bušilica sa ispravljačem i vrhovima za brušenje
96 €

Proxxon 28941 - Minijaturni borfuter
7 €

Proxxon 28940 - Komplet rascijepljenih vrhova za drženje tankih borera
14 €

Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.ba


home | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net